Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

természetismereti színtereken történő megfigyelések

Utolsó módosítás: 2019. december 18.

Az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campus 4. évfolyamos, Természetismeret választott műveltségterületes, tanító szakos hallgatói a 2019/2020-as tanév őszi félévében Szalay Krisztina tanárnő szervezésével és vezetésével a műveltségterülethez kapcsolódó megfigyeléseket végeztünk el különböző természetismereti színtereken ,,A felépítés és működés kapcsolata a természetben” kurzus keretén belül.

A megfigyelések 4 színtéren történtek:
2019. 09. 18-án a jászberényi Hulladékudvarban jártunk, ahol megfigyelhettük, hogyan tárolják a hulladékot, milyen lehetőségei, előnyei és hátrányai vannak egy ilyen udvarnak, illetve hogyan történhet az újrahasznosítás egy folyamata.
2019. 10. 02-án a Szennyvíztisztító-, és Vízmű-telepen egy folyamatot figyelhettünk meg, hogyan tisztítják a szennyvizet, milyen folyamatokkal állítják vissza a víz minőségét, hogy azt a Zagya folyóba tudják hasznosítani, ezzel nem bontva meg a Zagyva ökoszisztémáját.
2019. 10. 16-án Jászság Különleges Madárvédelmi Terület Natura 2000 fenntartású természetvédelmi tájat jártuk be. A terepgyakorlat fő célja a madárismeretünk bővítése és önkéntes munka volt. Részt vehettünk a madárgyűrűzésben, és közben élőben megfigyelhettük a különböző madárfajokat, mint például a kékcinege, zöldike, csilcsalp füzike, feketerigó, illetve a természetvédelmi területben is gyönyörködhettünk, megfigyelve a különleges őszi kikericset. Köszönet Juhász Tibornak, aki nagymértékben bővítette a rendszertani, ökológiai és a természetvédelmi kategóriákat érintő ismereteinket. A nap végét önkéntes munkával zártuk, segítettünk eltávolítani egy inváziós fajt az őshonos növények közül.
2019. 12. 11-én a félévet a Jászberényi Állat-, és Növénykertben zártuk. Az utolsó színtéren pingvinsétában vehettünk részt a gondozó jelenlétében, megfigyelve ezzel a Pápaszemes pingvinek tulajdonságait, sajátosságait. A séta után körbejártuk az állatkertet, és gyönyörködtünk a sok szép állatban.
A négy színtér megfigyelése nagyban elősegítette a Környezetismeret tárgyhoz szükséges ismereteink bővítését, illetve módszertani szempontból kifolyólag sokat tanulhattunk a különböző helyszíneken.


Köszönjük szépen a lehetőséget!

 

Fotók: Szalay Krisztina


< Vissza