Cím: H-3300 Eger, Eszterházy tér 1.; Postacím: 3301 Eger, Pf.: 43.; Tel.: +36 36 / 520 400

Megalakult az EKE JC Társasjátékklub

Utolsó módosítás: 2019. június 06.

A társasjátékok napjainkban egyre népszerűbbek. Nem csak izgalmas időtöltést jelentenek, hanem számos fejlesztő hatással vannak a gyerekekre: erősítik a szociális kompetenciát a szabálykövetés mechanizmusán keresztül, de jó hatással vannak az önkontrollra, a türelemre is. Emellett számos speciális készséget is fejlesztenek - játéktól függően - például a formafelismerést és a megkülönböztetést, a logikai készséget és az absztrakt látásmódot, vagy a kommunikációs készséget, szókincset és kreativitást.

AZ EKE Jászberényi Campusán a dr. Furcsa Laura főiskolai docens által indított Társasjáték-pedagógia választható kurzus óráin a játékpszichológiai és játékpedagógiai alapelveket átismételve, a játéktanítás és játékvezetés szempontjait részletezve beszéltünk a motiválás, az esélykiegyenlítés és a 'nyerni hagyás' dilemmáiról. A kurzuson részt vettek óvodapedagógus és tanító szakos hallgatók is, így megismertünk olyan játékokat, amelyek már 4-5 éves gyerekekkel játszhatók, az általános iskolás korosztály számára pedig szinte végtelen a játékok száma.
Az egészen kicsi gyerekekkel már el lehet kezdeni a megfigyelőképességet és a reakcióidőt próbára tevő játékokat, ilyen a népszerű Dobble játékcsalád vagy a Jungle speed. A kurzus során legnépszerűbbek a kommunikációs játékok voltak, például a Dixit, ahol az asszociációs készségeinket mértük össze, illetve az Álmodj velem!, amiben a mumusok félrevezető szándékát felismerve a tünderék segítségével kell rávezetni az álmodót a helyes megoldásra.
A stratégiai gondolkodás és a célorientáltság fontos önreflexiós tényezők. Stratégiai játékokat már 6-7 éves kortól lehet játszani, a Planet nevű látványos játékban egy földgolyót kell mágneslapokból kirakni úgy, hogy a lehető legtöbb állat a mi földgolyónkat válassza. A Timeline játékokban a műveltségünket hasonlítjuk össze különböző területeken: történelmi események időpontját, az állatok méretét vagy különböző filmek megjelenésének időpontját megtippelve.
Az elmúlt években sok kooperatív játék debütált, ezek a szociális készségeket nagyon jól fejlesztik. Ilyenkor a játékosok együtt küzdenek egy közös ellenséggel szemben, például a vihar ellen az óvodásoknak való Hop-hop-hop vagy a holló ellen a Gyümölcsöskert játékban, illetve az emberiség fennmaradásáért a járványokkal szemben a Pandemicben. A logikai játékok néha kifogtak rajtunk, de ha többször játszunk például az útrajzolós Szürettel vagy a többféle logikai feladványt tartalmazó Cortexszel, biztos, hogy gyorsabban megtaláljuk a helyes megoldást.
A kurzus résztvevőiként nemcsak egymással játszottunk, hanem több alkalommal a gyerekekkel is kipróbáltuk a megismert társasjátékokat, s a jövőben is szeretnénk minél több társasjáték-foglalkozást rendezni!
Az érdeklődő hallgatók, gyerekek és felnőttek az alábbi facebook-csoporthoz történő csatlakozással tudnak naprakész információkat kapni a klub életéről:
https://www.facebook.com/groups/596364677522721/

További információ:
Földesi Adrienn (adrifoldesi@gmail.com), tanító szakos hallgató
Köblös Réka Pálma (reka.koblos@gmail.com), óvodapedagógus szakos hallgató
Dr. Furcsa Laura (furcsa.laura@uni-eszterhazy.hu), oktató

Következő játékos délutánunk témája: „Fókuszban a kommunikációs társasjátékok". 2019. június 13-án, csütörtökön 14 órától a 108. teremben számos kommunikációs játékot próbálhatnak ki az érdeklődők. Az ismert Dixit játék egy kreatív asszociációs beszélgetős játék, ahol varázslatosan illusztrált kártyák alapján kell egymás gondolatait kitalálni. Az Álmodj velem! játékban nem csak az 'álomra' kell rájönni, hanem arra is, hogy ki van velünk egy csapatban. A Fedőnevekben minden játékos folyamatos interakcióban van egymással, állandóan beszélgetve kell közös nevezőre jutni. A Tabuban a tiltott szavak elkerülése jelent fontos feladatot. Az izgalmas The mind játékban a megérzésünkre hallgatva, szavak nélkül kell ráébredni a helyes sorrendre.
Várunk minden érdeklődőt csütörtök délután az EKE Jászberényi Campusán!


< Vissza